Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η συνέχεια της μάχης της Χαμάς για την ελευθερία

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η συνέχεια της μάχης της Χαμάς για την ελευθερία

Επιβεβαίωση του θανάτου του Γιαχία Σινουάρ από τη Χαμάς έγινε μέσω διαγγέλματος του Χαλίλ αλ Χάγια. Ο πιθανός νέος ηγέτης της οργάνωσης δήλωσε: «Βρήκε το τέλος του όρθιος και γενναίος, με το κεφάλι ψηλά, πολεμώντας μέχρι την τελευταία στιγμή. Έζησε όλη του τη ζωή ως ιερός μαχητής». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο μαρτυρικός θάνατος του Σινουάρ, όπως και άλλων ηγετών, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κινήματος.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, επιβεβαίωσε έμμεσα το θάνατο του Σινουάρ και μίλησε για τη συνέχιση του αγώνα, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ πιστεύει ότι η δολοφονία των ηγετών μας σημαίνει το τέλος του κινήματός μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς παραμένει ένα απελευθερωτικό κίνημα που αναζητά την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, γεγονός που δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη 17/10. Ακολουθώντας τον θάνατό του, η Χαμάς αναζητά τον επόμενο ηγέτη της.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, εδρεύει στο Κατάρ και έχει διατελέσει επικεφαλής διαπραγματευτής σε συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να βλέπουν τον Χάγια ως ιδανικό υποψήφιο, εξαιτίας του ρόλου του στις διαπραγματεύσεις.

Ο Χάγια επεσήμανε επίσης ότι οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν εάν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα. Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε όλα τα εδάφη.

Πηγή: documentonews.gr