Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η συνέχιση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η συνέχιση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, παραμένει «πηγή έμπνευσης» για όσους αγωνίζονται κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Ο Αραγτσί χαρακτήρισε τον Σινουάρ ως πηγή έμπνευσης για τους «μαχητές της αντίστασης» στην περιοχή, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του από την Χαμάς.

Η Χαμάς είναι μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», στον οποίο περιλαμβάνονται οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και στοχεύουν το Ισραήλ και τους συμμάχους του, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα ως κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Αναφορά έγινε και στον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος τόνισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί «διάψευση των αδιάκοπων εγκλημάτων του Ισραήλ» και διαβεβαίωσε ότι η αντίσταση δεν θα σταματήσει με του θάνατο του ηγέτη της Χαμάς. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη δολοφονία του Σινουάρ, χαρακτηρίζοντάς την σφοδρή και απαράδεκτη.

Συνοδευτικά με την αναγγελία του θανάτου του Σινουάρ, υπενθυμίστηκε η σπάνια συνάντησή του με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το 2011, όπου παρουσιάστηκε ως αδελφός που είχε περάσει 25 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Ο Χαμενεΐ προέβαλε τη στήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση.

«Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την κατοχή είναι πιο ζωντανός από ποτέ», πρόσθεσε ο Αραγτσί.

Πηγή: documentonews.gr