Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, δημιουργεί νέες προοπτικές στην ήδη τεταμένη κατάσταση της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας την πιθανότητα γενικευμένης σύγκρουσης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι ο Σινουάρ αποτελούσε «το βασικό εμπόδιο» για τον τερματισμό της διαμάχης και τόνισε ότι “το εμπόδιο προφανώς έχει αρθεί”. Η κατάσταση φαίνεται πλέον πιο δυναμική, αλλά η προοπτική της εκεχειρίας παραμένει αβέβαιη ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων.
Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, επισημαίνοντας την ανάγκη προόδου προς αυτή τη κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ για να ασκήσει πιέσεις στις αρχές για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων.
Από την άλλη, η Κάμαλα Χάρις υπογράμμισε την σημασία του θανάτου του Σινουάρ ως ευκαιρία για το τέλος του πολέμου στη Γάζα. Εντούτοις, οι γείτονες της περιοχής, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ, αντέτειναν ότι η αντίσταση θα ενισχυθεί. Το Ιράν ανέφερε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί», ενώ η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «νέα και πιο εντατική φάση της σύγκρουσης με το Ισραήλ».
Στην ασταθή κατάσταση της Γάζας, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος, ο Τάμπετ Αμούρ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι μάχες θα συνεχιστούν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η δολοφονία του Σινουάρ δεν θα οδηγήσει στο τέλος της αντίστασης ούτε σε συμβιβασμό ούτε σε παράδοση». Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν την κατάσταση της περιοχής περίπλοκη και αβέβαιη.
Πηγή: documentonews.gr