Ο τυφώνας Μίλτον προκαλεί συναγερμό στη Φλόριντα με επικίνδυνες προβλέψεις και εκκενώσεις

Ο τυφώνας Μίλτον προκαλεί συναγερμό στη Φλόριντα με επικίνδυνες προβλέψεις και εκκενώσεις

Η κατάσταση στην Φλόριντα είναι κρίσιμη καθώς ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να πλήξει την ενδοχώρα σύντομα. Διατηρεί τη χαρακτηριστική κατηγορία 5 με ανέμους που φτάνουν τα 160 μίλια/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Ο Μίλτον κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 14 μιλίων/ώρα και αναμένεται να επηρεάσει την κεντρική ακτή το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το κέντρο της καταιγίδας θα διασχίσει το ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και θα προσγειωθεί στην δυτική-κεντρική ακτή της Φλόριντα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Το NHC προειδοποιεί ότι η καταιγίδα μπορεί να είναι «η χειρότερη» που έχει αντιμετωπίσει η πολιτεία εδώ και έναν αιώνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και καλεί τους κατοίκους να φεύγουν από τις περιοχές που κινδυνεύουν. Παράλληλα, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζητά από τους πολίτες να λάβουν υπόψη τις οδηγίες των τοπικών αρχών. Ο Μπάιντεν, βοηθούμενος από την κατάσταση, ακύρωσε προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό.

Η εκκένωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο τονίζει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για απομάκρυνση. Υπογραμμίζει ότι πολλά μέρη υποφέρουν ήδη από πλημμύρες και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Ο τυφώνας Μίλτον φέρνει επίσης την απειλή ανεμοστρόβιλων, με το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων (SPC) να εκτιμά ότι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες σε τμήματα της κεντρικής και νότιας Φλόριντα είναι σε κατάσταση κινδύνου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές όπως οι Φορτ Μάιερς, Σαρασότα και Μελβούρνη, όπου πιθανώς να σημειωθούν ισχυροί ανεμοστρόβιλοι.

Πηγή: documentonews.gr