Ο Τζο Μπάιντεν Προτρέπει για Πρόοδο στην Κατάπαυση του Πυρός στη Μέση Ανατολή

Ο Τζο Μπάιντεν Προτρέπει για Πρόοδο στην Κατάπαυση του Πυρός στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμό τους στη Μέση Ανατολή για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, δήλωσε πως έχει γνώση σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο που το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Τόνισε, επίσης, ότι οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο ενδέχεται να είναι πιο εφικτές απ’ ότι αυτές για τη Γάζα.

Μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, ο Μπάιντεν προέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας κατάπαυσης του πυρός. Κατά την άφιξή του στη Γερμανία, κι άλλοι δυτικοί ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ, συμφώνησαν στην ανάγκη για τερματισμό της σύγκρουσης. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως «ευκαιρία» και μίλησε για «στιγμή δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι η Χαμάς φέρει την ευθύνη για το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων αλλά και άλλων εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, ενώ είχε και ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, αξιωματούχοι του Ιράν και ένοπλες ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ επισημαίνουν ότι η παλαιστινιακή αντίσταση θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι ένα σαφές παράδειγμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων του Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι η αντίσταση δεν θα σταματήσει.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων.

Τελικά, αν ο θάνατος του Γιάχια Σινουάρ αποδειχθεί «ευκαιρία» για την ειρήνη ή αν θα αποτελέσει απλά ένα ακόμη επεισόδιο στον πολυάριθμο κύκλο βίας της Μέσης Ανατολής, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: documentonews.gr