Καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις στον πόλεμο συνεχίζονται, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προγραμματίζει ταξίδι στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Σκοπός είναι να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του στους αμερικανούς ηγέτες, όπως τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς και ενδεχομένως στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου προκαλούν έντονη ανησυχία στον Ουκρανό πρόεδρο, καθώς ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προτείνει την εκχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία για να επιτευχθεί η ειρήνη.
Εντούτοις, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αντιτίθενται σε παραχωρήσεις εδαφών, με μόνο το ένα τρίτο να είναι ανοιχτό στη συζήτηση αυτής της προοπτικής. Μια πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού απορρίπτει την ιδέα οποιασδήποτε παραχώρησης στη Ρωσία, ακόμη και αν αυτό σήμαινε γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες.
Ο χειμώνας πλησιάζει και η κατάσταση για την Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συνεχώς διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι η Ουκρανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να παγώσει αυτό το χειμώνα και εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου ανέρχονται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν αναμονή των εξελίξεων, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι βρετανικοί Storm Shadow και οι αμερικανικοί ATACMS. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι αυτές οι προμήθειες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν ότι η διανομή τέτοιων όπλων μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης.
Στη διάρκεια αυτή, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στο Κουρσκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η στρατηγική της Ρωσίας είχε προγραμματιστεί νωρίτερα και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημά τους στην περιοχή. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει κάποια εδάφη, ωστόσο οι αμφισβητήσεις για τα στρατηγικά κέρδη είναι συνεχείς. Όλα αυτά προοιωνίζουν μιας δύσκολης διαδικασίας ειρηνικών διαπραγματεύσεων, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να βρει την κατάλληλη στιγμή και στρατηγική για να προχωρήσει σε έναν διακανονισμό.
Πηγή: documentonews.gr