Οι BRICS ως κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης

Οι BRICS ως κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης

Η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιδιώκει να ενισχύσει την ομάδα αυτή, η οποία περιλαμβάνει πλέον την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι BRICS θα είναι οι κύριοι κινητήρες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο επικείμενο μέλλον, καθώς το μέγεθος και η ταχεία ανάπτυξή τους αποτελούν κρίσιμα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ των BRICS στη Μόσχα, τόνισε πως οι χώρες της ένωσης θα εκδηλώνουν όλο και λιγότερη εξάρτηση από εξωτερικές επιρροές, κάτι που επισημαίνει την προσπάθεια για οικονομική κυριαρχία. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μία απόδειξη αποτυχίας των δυτικών προσπαθειών να απομονωθεί η Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος ώστε να τεθεί τέλος στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου. Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και τα ΗΑΕ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο, ενισχύοντας τη συνεργασία εντός της BRICS.

Τα κράτη BRICS έχουν δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, αντικαθιστώντας τη δυτική επιρροή, ενώ στρατιωτικά έχουν ενισχύσει τις αμυντικές τους δυνατότητες και έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τη Δύση. Η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στην ομάδα των BRICS και έχει υποβάλει επίσημο αίτημα, ενώ παράλληλα επιθυμεί να συμμετάσχει και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Πηγή: documentonews.gr