Οι Εκλογές της Αυστρίας και η Άνοδος της Ακροδεξιάς: Ένα Ιστορικό Σταυροδρόμι

Οι Εκλογές της Αυστρίας και η Άνοδος της Ακροδεξιάς: Ένα Ιστορικό Σταυροδρόμι

Ο Καρλ Νεχάμερ, καγκελάριος της Αυστρίας και μέλος του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), έχει επιλέξει το προεκλογικό σύνθημα «Ασφάλεια στην Βιέννη», υποδεικνύοντας ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός προέρχεται από τα δεξιά. Στον αντίποδα, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προτείνει στους ψηφοφόρους να «δοκιμάσουν με θάρρος κάτι καινούργιο», με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Αυστριακοί εμφανίζονται έτοιμοι να το πράξουν. Με την εκλογική διαδικασία να πλησιάζει, 6,3 εκατομμύρια Αυστριακοί καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 29 Σεπτεμβρίου, με το FPÖ να έχει προοπτικές να συγκεντρώσει ποσοστά γύρω στο 27-29%.

Το Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστά 23-25%. Στην τρίτη θέση αναμένεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με ποσοστά 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS κατατάσσονται με ποσοστά 8-11% και οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κυμαίνονται από 8 έως 10%. Εάν το FPÖ πετύχει την πρώτη θέση, θα σημειώσει μια ιστορική νίκη για τη μεταπολεμική Αυστρία, προσελκύοντας μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον απ’ ό,τι θα φαινόταν αυτονόητο για τη χώρα αυτή.

Ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του FPÖ και ένας γνήσιος λαϊκιστής πολιτικός, προβάλλει μια ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα όπως η μετανάστευση, η ακρίβεια και η ενεργειακή πολιτική. Παρ’ όλο που διαθέτει έναν λαμπρό ρητορικό λόγο, έχει καταφέρει να αποκτήσει μια αμφιλεγόμενη φήμη λόγω πολλών δηλώσεών του. Για παράδειγμα, οι αναφορές του για τους αιτούντες άσυλο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς έχει προτείνει την συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ έχει παρατραβήξει τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική σε θέματα νόμου και μετανάστευσης.

Η κοινή γνώμη στον πολιτικό χώρο της Αυστρίας είναι τεταμένη, με τον πολιτικό αναλυτή Τόμας Χόφερ να παρατηρεί ότι τα παραδοσιακά κόμματα φαίνεται να συμβιβάζονται με το FPÖ στην πρώτη θέση, περιορίζοντας τις πιθανότητές τους. Ο Κικλ, από την άλλη, έχει καταφέρει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών ειδών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν το FPÖ κερδίσει τις εκλογές, είναι δύσκολο να πετύχει την ανάληψη της καγκελαρίας λόγω των σφοδρών αντιδράσεων γύρω από τις δηλώσεις του.

Η αυστριακή ακροδεξιά έχει βάθος ιστορίας, σχηματισμένη αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από πρόσωπα πρώην ναζί. Το FPÖ, πιθανόν, να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα παρελθόντα σκάνδαλα, καθώς έχει διατηρήσει την εκλογική του βάση. Ίσως ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας της αποτελέσει την πηγή ανησυχίας για την ΕΕ, αντίκτυποι οι οποίοι φάνηκαν στο παρελθόν, όταν το FPÖ του Γεργκ Χάιντερ συμμετείχε στην κυβέρνηση το 1999 και η Ευρώπη αντέδρασε έντονα εκείνη την περίοδο.

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται, με την ιδέα της δημιουργίας συνασπισμού να παραμένει στο τραπέζι. Αν οι ψηφοφόροι προχωρήσουν στις κάλπες την Κυριακή, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει βασικά τη δομή της αυστριακής πολιτικής σκηνής.

Πηγή: documentonews.gr