Οι Επιπτώσεις της Οικονομίας και οι Διχασμένες Ψηφοφορίες Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ

Οι Επιπτώσεις της Οικονομίας και οι Διχασμένες Ψηφοφορίες Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ

Η προεκλογική διαμάχη ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ εντείνεται καθώς οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν. Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ημέρα, οι ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι, με την οικονομική κατάσταση να είναι η κύρια ανησυχία τους. Μια πρόσφατη έρευνα από το Associated Press-NORC δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και το 70% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει στην λάθος κατεύθυνση. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ έχει χάσει το πλεονέκτημά του σχετικά με το κρίσιμο θέμα της οικονομίας.

Νέα δημοσκόπηση της Washington Post/Schar School έδειξε ότι η Χάρις προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην Τζόρτζια με 51% έναντι 47% του Τραμπ. Στην Αριζόνα, ωστόσο, ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς με 49% σε σχέση με 46% της Χάρις. Σημαντικό είναι ότι η Χάρις φαίνεται να έχει πλεονέκτημα σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ενώ ο Τραμπ προηγείται στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Νεβάδα οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται ισόπαλοι.

Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προσπαθούν να προσελκύσουν την ψήφο των Αμερικανών του εξωτερικού μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί δείχνουν προτίμηση από αυτήν την ομάδα, και έχουν επενδύσει κεφάλαια για να πείσουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει ανακοινώσει μέτρα όπως η κατάργηση της διπλής φορολογίας, που ευνοούν τους Αμερικανούς της διασποράς.

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής των Αμερικανών του εξωτερικού στις εκλογές είναι παραδοσιακά χαμηλό, με μόνο 8% να έχει ψηφίσει στις εκλογές του 2020 και μόλις 3,4% στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Η διαδικασία ψήφου, που απαιτεί την αποστολή της ψήφου μέσω ταχυδρομείου, μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη χαμηλή συμμετοχή.

Πηγή: documentonews.gr