Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Le Monde και του ειδησεογραφικού μέσου Lighthouse Reports, οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία χαρακτηρίζονται από πολλούς ως φρικτές. Τα κέντρα που χρηματοδότησε η ΕΕ λειτουργούν ως κέντρα απέλασης, και οι μάρτυρες παρατηρούν μαζικές απελάσεις προσφύγων προς χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πρακτική.
Ερευνητές ανέφεραν ότι η ΕΕ, παρά τις επανειλημμένες αναφορές διπλωμάτων και αξιωματούχων που επισημαίνουν τις ανησυχίες τους για την κακομεταχείριση των προσφύγων, φαίνεται να αγνοεί αυτές τις προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της ΕΕ, οι σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την Τουρκία.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άνα Πισονέρο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι οι τουρκικές αρχές έχουν την ευθύνη να αναλάβουν πλήρη έρευνες για καταγγελίες κακοποιήσεων και αναγκαστικών επαναπροωθήσεων. Αν υπάρξουν αποδείξεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα παρέμβει για να διορθώσει την κατάσταση.
Η Κομισιόν συνέδεσε τη χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σχεδόν σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2012, με τη στήριξη προσφύγων και κοινοτήτων στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε τις προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η κατάσταση των προσφύγων και οι αντίκτυποι της ευρωπαϊκής πολιτικής στη μετανάστευση αναμένεται να είναι στην ατζέντα της επερχόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και τις διαδικασίες απέλασης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν συνεχώς τις παραβιάσεις και την κακομεταχείριση των μεταναστών σε χώρες διέλευσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη.
Πηγή: documentonews.gr