Ομιλία του Τζούλιαν Ασάνζ για την Ελευθερία του Τύπου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ομιλία του Τζούλιαν Ασάνζ για την Ελευθερία του Τύπου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του WikiLeaks και αναγνωρίζεται ως σύμβολο της μάχης για την ελευθερία του Τύπου, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 1 Οκτωβρίου. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, όπου θα παρέμβει στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος μέσω του X, η ομιλία έρχεται μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης που εξετάζει τις επιπτώσεις της φυλάκισής του και τον ευρύτερο αντίκτυπο που έχει αυτή στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελευθερία του Τύπου. Η έκθεση αναγνωρίζει τον Ασάνζ ως πολιτικό κρατούμενο, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να διενεργήσει μια ανεξάρτητη εξέταση σχετικά με την πιθανή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση που έχει υποστεί.

Επιπλέον, η έκθεση αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τόσο νομικά όσο και εξωθεσμικά μέτρα για την καταστολή σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αναφέρει το WikiLeaks.

Πηγή: documentonews.gr