Ουκρανία Χτυπά Με Πυραύλους ATACMS Ρωσικό Σταθμό Ραντάρ

Ουκρανία Χτυπά Με Πυραύλους ATACMS Ρωσικό Σταθμό Ραντάρ

Ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη 3/10 την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS εναντίον ενός ρωσικού σταθμού ραντάρ, στοχεύοντας στη μείωση της ικανότητας της Μόσχας «να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους». Στην ανακοίνωσή του στο Telegram, δεν διευκρίνησε το πότε πραγματοποιήθηκε η επίθεση, ούτε την τοποθεσία του σταθμού ραντάρ Nebo-M.

Ο στρατός τόνισε ότι η καταστροφή του Nebo-M θα δημιουργήσει έναν ευνοϊκό “αεροδιάδρομο” για την πιο αποτελεσματική χρήση των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμα 10 παρόμοια συστήματα, με το καθένα να κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με τους ATACMS την άνοιξη, με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, να δηλώνει ότι το Κίεβο είχε δεσμευτεί να τους χρησιμοποιεί μόνο εντός του εδάφους της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 18% της ουκρανικής επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εδώ και μήνες ζητά από τους Δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS και Storm Shadow, για χτυπήματα σε βάθος στη ρωσική επικράτεια, γεγονός που συνιστά «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα δηλώσει κάποια αλλαγή στάσης σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων από το Κίεβο.

Πηγή: documentonews.gr