Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο δεν φαίνεται να έχει πείσει τους δυτικούς συμμάχους και προκαλεί αντιδράσεις από τη Μόσχα. Οι επιδεινούμενες συνθήκες για τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, η προέλαση του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο και οι καταστροφές στις υποδομές ενέργειας εντείνουν την πίεση στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν θα αποδεχτούν μια συμφωνία ειρήνης που θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και κατηγόρησε τον Πούτιν για επιθέσεις σε πυρηνικές υποδομές της χώρας.
Αντιθέτως, οι δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν απαισιοδοξία. Το σχέδιο του Ζελένσκι, το οποίο έχει περιγραφεί από ορισμένα μέσα ως «λίστα ευσεβών πόθων», αποτυγχάνει να δείξει σαφή πρόοδο, ενώ το Κρεμλίνο το χαρακτηρίζει «μοιραίο λάθος» και προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι ο Ζελένσκι είναι «ο μεγαλύτερος πλασιέ στην ιστορία» του προσφέροντας ποσοστά που φτάνουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο εγγράφεται σε τέσσερα κύρια σημεία και ένα έκτο που θα χρειαστεί μετά τον πόλεμο, με προθεσμία υλοποίησης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2024. Περιλαμβάνει την ταχύτερη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη νέων μέτρων αντίστασης ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις, και την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήττει πιο βαθιά το ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, οι ανησυχίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις από όλες αυτές τις ενέργειες.
Στο μέτωπο, οι Ουκρανοί επαναρυθμίζουν τους στόχους τους στο Κουρσκ. Αν και διατηρούν εδάφη εντός ρωσικού εδάφους από την αιφνιδιαστική τους εισβολή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον είναι δύσκολο να αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ του Κιέβου. Ο κύριος σκοπός της επιχείρησης είχε αρχικά στόχο να αναγκάσει τη Ρωσία να μεταφέρει στρατεύματα από το Ντονμπάς αλλά κατέληξε σε μια αποτροπή μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης μέσω του Κουρσκ και στη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι στρέφεται στην Ινδία ως πιθανό μεσολαβητή για μια ειρηνική συμφωνία με τη Ρωσία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει εκφραστεί θετικά σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας, και ενώ η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, τηρεί θέση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και του τερματισμού του πολέμου. Η ζώνη αδιέξοδης σύγκρουσης καθιστά την Ινδία έναν μοναδικό παίκτη στο διεθνές σκηνικό, ειδικά καθώς άλλες χώρες αποτυγχάνουν να διαδραματίσουν ρόλο ειρηνοποιού.
Πηγή: documentonews.gr