Ουγγρική Κυβέρνηση Αρνείται Σχέση με Δάνειο της Magyar Bankholding στο Ακροδεξιό Vox

Ουγγρική Κυβέρνηση Αρνείται Σχέση με Δάνειο της Magyar Bankholding στο Ακροδεξιό Vox

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δήλωσε ότι δεν έχει καμία γνώση ή συμμετοχή στο δάνειο που παραχωρήθηκε στο κόμμα Vox από τη Magyar Bankholding (MBH). Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάνος Φόναγκι, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «δεν έπαιξε κανένα ρόλο ούτε έχει οποιαδήποτε πληροφορία» σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με τον Φόναγκι, η απόφαση για την παροχή δανείου σε μια ισπανική πολιτική οργάνωση είναι καθαρά εμπορική.

Το Vox έχει παραδεχθεί ότι χρηματοδότησε τις προεκλογικές του εκστρατείες του 2023 με δάνειο ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ από την MBH, τον Σεπτέμβριο του 2024. Η χρηματοδότηση αυτή παρασχέθηκε σε δύο δόσεις: 6,7 εκατ. ευρώ και 2,6 εκατ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πέπα Μιγιάν, δικαιολόγησε την απόφαση, διευκρινίζοντας ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δάνειο από ισπανικές τράπεζες.

Η MBH, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας, ανήκει κατά 30,5% στο ουγγρικό κράτος, ενώ το 50% της τράπεζας ανήκει σε μετόχους που συνδέονται με τον Λόριντς Μέσαρος, ένα στενό σύμμαχο του Όρμπαν. Το Vox είχε προηγούμενα προβλήματα με τα οικονομικά του, καθώς τον περασμένο Ιούλιο τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβίαση του νόμου σχετικά με τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων.

Σύντομα, το Vox ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ένταξή του στους Πατριώτες για την Ευρώπη, σε μια ενίσχυση των σχέσεων με το κόμμα Fidesz του Όρμπαν, καθώς και με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν. Αυτή η χρηματοδότηση προς ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα έρχεται σε αντίθεση με την στάση της ουγγρικής κυβέρνησης που αντιτίθεται στην εξωτερική επιρροή στις εσωτερικές υποθέσεις.

Πηγή: documentonews.gr