Περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους

Περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τους δυτικούς εταίρους

Στην Καγκελαρία, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή 11/10, όπου ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. «Με τη στήριξη των εταίρων μας, της Δανίας, του Βελγίου και της Νορβηγίας, θα παραδώσουμε στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Σολτς, αναφέροντας συγκεκριμένα συστήματα αεράμυνας όπως τα Iris-T και Skynex, αντιαεροπορικά Gepard, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, drones και πυρομαχικά.

Ο καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα παραμείνει προσηλωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας και καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών, σημειώνοντας ότι αυτές στοχεύουν στην αποδυνάμωση της αντίστασης των Ουκρανών. Ζήτησε την οργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας, γεγονός που όπως είπε, βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη, η οποία, σύμφωνα με τον Σολτς, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον καγκελάριο για την υποστήριξή του, επισημαίνοντας ότι τα αεράμυνας συστήματα που παρείχε η Γερμανία έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. «Η Γερμανία έχει συμβάλει στην αεράμυνα μας περισσότερο από άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί πραγματικότητα και έχει βοηθήσει στην προστασία των πόλεων και χωριών μας από τη ρωσική επιθετικότητα», είπε. Ζήτησε, μάλιστα, η στήριξη να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο, προκειμένου να συνεχιστεί η αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης.

Πηγή: documentonews.gr