Πιθανά Ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν και οι επιπτώσεις στην περιοχή

Πιθανά Ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν και οι επιπτώσεις στην περιοχή

Οι New York Times αναλύουν τις πιθανότητες επίθεσης του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ως αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στην Τεχεράνη. Παρόλο που οι αξιωματούχοι του Ισραήλ φέρονται να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις εγκαταστάσεις αυτές, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναρωτιούνται αν οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε στρατιωτικές ενέργειες χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

Μέχρι το 2021, το Ισραήλ δεν διέθετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εστιάζοντας κυρίως στη Χεζμπολάχ. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε ζητήσει νέες ασκήσεις για την προσομοίωση πτήσεων μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι τα πρώτα αντίποινα του Ισραήλ πιθανόν να προσανατολιστούν σε στρατιωτικές βάσεις και τοποθεσίες πληροφοριών, με τους πυρηνικούς στόχους να παραμένουν “φρουρημένοι” για μελλοντικές ενέργειες εάν οι Ιρανοί προχωρήσουν σε κλιμάκωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, προσπαθούν να αποτρέψουν τέτοιες στρατηγικές ενέργειες, θεωρώντας ότι πιθανότατα θα είναι αναποτελεσματικές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Υπάρχουν νέες ανησυχίες για την κίνηση του Ιράν προς την πυρηνική ανάπτυξη. Η συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία για τεχνολογικά ζητήματα στον πυρηνικό τομέα είναι ένα σημείο ανησυχίας. Επίσης, οι πρόσφατες ζημιές που υπέστη η Χεζμπολάχ ενδέχεται να εντείνουν την αίσθηση ευαλωτότητας στο Ιράν, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων ως αντίμετρο.

Η άσκηση του 2022 από το Ισραήλ, όπου μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προσομοίωση επιθέσεων, υπογράμμισε την προετοιμασία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η χώρα είναι έτοιμη να δράσει αυτόνομα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: documentonews.gr