Ποινή Είκοσι Ετών και Έξι Μηνών για τον Πρώην Πρόεδρο του Περού Αλεχάντρο Τολέδο λόγω Σκάνδαλου Οντεμπρέχτ

Ποινή Είκοσι Ετών και Έξι Μηνών για τον Πρώην Πρόεδρο του Περού Αλεχάντρο Τολέδο λόγω Σκάνδαλου Οντεμπρέχτ

Ποινή 20 ετών και 6 μηνών επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Οντεμπρέχτ. Ο Τολέδο, που υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2001 έως το 2006, καταδικάστηκε για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων, γεγονότα που σχετίζονται με τη δωροληψία από τη γνωστή βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείτο ότι έλαβε 35 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ, που τώρα ονομάζεται Novonor, προκειμένου να εξασφαλίσει δημόσια σύμβαση για την κατασκευή ενός δρόμου που συνδέει τις νότιες ακτές του Περού με τη δυτική Βραζιλία. Ο συνήγορός του, Ρομπέρτο Σου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, η Οντεμπρέχτ είχε αναγκαστεί να καταβάλει συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων των κυβερνήσεων της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Επιπλέον, άλλοι τρεις πρώην πρόεδροι του Περού έχουν καταγγελθεί για το σκάνδαλο αυτό, όπως οι Ογιάντα Ουμάλα, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι και Άλαν Γκαρσία, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 όταν η αστυνομία πήγε να τον συλλάβει.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας, ο Τολέδο δήλωσε ξανά την αθωότητά του, αναφέροντας ότι δεν είχε συμφωνήσει ποτέ με τον πρώην επικεφαλής της Οντεμπρέχτ στο Περού, Χόρχε Μπαράτα. Παράλληλα, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις που αποδεικνύουν ζητήματα χρηματισμού.

Στις εκκλήσεις του προς το δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, επικαλούμενος ότι πάσχει από καρκίνο και καρδιακά προβλήματα, ζητώντας την επιείκεια του δικαστηρίου.

Πηγή: documentonews.gr