Πρόεδρος Μακρόν: Καταδίκη των επιθέσεων κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Πρόεδρος Μακρόν: Καταδίκη των επιθέσεων κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στοχοθετούν σκόπιμα τους κυανόκρανους του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο, επεσήμανε ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί» παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. «Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί», δήλωσε.

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός, τόσο για τη Γάζα όσο και για τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή είναι αναγκαία «για τους άμαχους πληθυσμούς που είναι θύματα της βίας και για να αποφύγουμε μια περιφερειακή εξάπλωση που απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

Αναφερόμενος στη σύγκρουση, ο Μακρόν τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να λάβει τέλος η βία είναι να διακοπούν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ. «Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που δέχεται αυτή η χώρα», ανέφερε.

Μια αντίστοιχη εκτίμηση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ζητούσε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Ο Σάντσεθ, επίσης συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτο» το νέο επεισόδιο που παρατηρήθηκε στην έδρα της UNIFIL στον Λίβανο, όπου τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι.

Στην ίδια γραμμή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καυτηρίασε τις επιθέσεις στις ιταλικές δυνάμεις που είναι ενσωματωμένες στην αποστολή UNIFIL, σημειώνοντας ότι αυτές παραβιάζουν τα καθορισμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν είναι αποδεκτές.

Πηγή: documentonews.gr