Προετοιμασίες για στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Προετοιμασίες για στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πυρετώδεις προετοιμασίες έχει ξεκινήσει ο ισραηλινός στρατός για μια πολεμική επίθεση κατά του Ιράν, καθώς οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκλωβιστεί σε ρητορικές εντάσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τη ηγεσία του Νετανιάχου, έχει εντείνει την προετοιμασία της, εξετάζοντας σενάρια που περιλαμβάνουν επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, όπως πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και στρατιωτικούς και κυβερνητικούς στόχους. Αν και δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος για την επίθεση, οι υπουργοί έχουν δηλώσει ότι θα είναι αιφνιδιαστική και θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έχει τονίσει ότι η επίθεση θα είναι θανατηφόρα και απρόβλεπτη, ωθώντας το Ιράν σε αντίθεση με την ισραηλινή στρατηγική. Η Τεχεράνη έχει απαντήσει με δηλώσεις από τους ηγέτες της, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι οι χώρες που συνεργάζονται με το Ισραήλ θα γίνουν επίσης στόχοι.

Μετά τις δολοφονίες ιρανών αξιωματούχων, έχει ξεκινήσει έναν εσωτερικό έλεγχο στη χώρα, καθώς φήμες κυκλοφορούν σχετικά με τη διείσδυση ξένων υπηρεσιών στην ιεραρχία των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν. Δηλώσεις από υψηλόβαθμους πολιτικούς δείχνουν τις ανησυχίες εντός του Ιράν σχετικά με την ασφάλεια και την επιρροή εξωτερικών παραγόντων.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το Ιράν έχει προειδοποιήσει έντονα σχετικά με την αποτροπή πιθανών επιθέσεων και την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας. Με τη ρητορική του να προετοιμάζει το έδαφος για έναν ενδεχόμενο διαρκή και διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς εξελίξεις προκαλούν ανησυχία για την επικείμενη σύγκρουση και τις συνέπειές της.

Πηγή: documentonews.gr