Ρωσία Επικαιροποιεί το Πυρηνικό Δόγμα και Στέλνει Μηνύματα στη Δύση

Ρωσία Επικαιροποιεί το Πυρηνικό Δόγμα και Στέλνει Μηνύματα στη Δύση

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ολοκληρωθεί και ετοιμάζονται για οριστικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα που θα καθορίζουν τις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα θα αναβαθμιστούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και τώρα προχωρούν στην τελική τους φάση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο δόγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά όπλα εφόσον δεχθεί πλήγματα από συμβατικούς πυραύλους. Επισήμανε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση.

Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται ως μια προσπάθεια του Πούτιν να ορίσει μια “κόκκινη γραμμή” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα θα εξετάσει την πιθανότητα πυρηνικής αντεπίθεσης εάν η Ουκρανία επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η διεθνής κατάσταση, οι αυξανόμενες εντάσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και η αυξανόμενη παρουσία υποδομών του ΝΑΤΟ κοντά σε αυτά, καθώς και η μεγαλύτερη εμπλοκή των πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποτέλεσαν τους λόγους για τις αλλαγές στο δόγμα.

Πηγή: documentonews.gr