Ρωσία και Κίνα Αναπτύσσουν Πρόγραμμα Εξοπλισμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία και Κίνα Αναπτύσσουν Πρόγραμμα Εξοπλισμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική εταιρεία IEMZ Kupol, μια θυγατρική της Almaz-Antey, είναι σε διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς στην Κίνα. Ο στόχος είναι η χρήση αυτών των αεροσκαφών στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, όπως καταγράφεται σε έγγραφα που εξέτασε το Reuters και σε πληροφορίες από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.

Η αναφορά ενημερώνει ότι η Kupol έχει δοκιμάσει σε πτήση το νέο μοντέλο Garpiya-3 (G3) στην Κίνα, με την υποστήριξη τοπικών ειδικών. Στην έκθεση που στάλθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Kupol δηλώνει ότι μπορεί να παράγει το G3 σε κλίμακα, το οποίο μπορεί να διανύσει 2.000 χιλιόμετρα με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών. Δείγματα του G3, καθώς και άλλων κινεζικών μοντέλων, έχουν σταλεί στη Ρωσία για περαιτέρω δοκιμές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αποστολή αυτών των δειγμάτων είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο στοιχείο που βρήκε η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κίνα για τη Ρωσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Ο Λευκός Οίκος έχει επισημάνει την ανησυχία του για την πιθανή στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να παρέχεται από κινεζικές εταιρείες προς τη Ρωσία και ελέγχει τις σχετικές συναλλαγές.

Η Kupol έχει αναλάβει να αποστείλει επτά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο G3, σε ρωσικά γραφεία, με τιμολόγια που επιβεβαιώνουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ ρωσικών και κινεζικών προμηθευτών. Η έκθεση της Kupol προσδιορίζει ότι η συνολική προσπάθεια αυτή αποτελεί μια νέα διάσταση στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα αυτό, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός διέθετε περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023 και σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό, τονίζοντας ότι η ταχύτητα αντίδρασης στο πεδίο της μάχης είναι καθοριστικός παράγοντας νίκης.

Πηγή: documentonews.gr