Ρωσία και Ουκρανία Η Διαρκής Στρατηγική του Πούτιν για τον Πόλεμο και τον Διάλογο

Ρωσία και Ουκρανία Η Διαρκής Στρατηγική του Πούτιν για τον Πόλεμο και τον Διάλογο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αν και δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί νίκη. Αναφέρθηκε στην τεχνολογική πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία συμμετέχουν σε έναν πόλεμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται από το ΝΑΤΟ με τη βοήθεια Ουκρανών.

Ο Πούτιν διατύπωσε επίσης την αντίθεσή του στην πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα επικίνδυνη. Υπογράμμισε την ανάγκη η Ουκρανία να άρει την απαγόρευση συνομιλιών με τη Ρωσία, αν και η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με βάση τις ήδη συμφωνηθείσες διαδικασίες.

Σχολίασε την κοινή πρόταση Κίνας και Βραζιλίας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι μια «ισορροπημένη» προσέγγιση που θα μπορούσε να αποτελέσει καλή βάση για συζητήσεις. Ωστόσο, η πρόταση, που παρουσίασε τον Μάιο, προτείνει την αποκλιμάκωση χωρίς απαίτηση αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει ως προνομιακό για τη Μόσχα.

Ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, που θα διασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να επιβληθεί στρατηγική ήττα κατά της χώρας του.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς διαφωνίες, όπως η κατάσταση Ισραήλ-Ιράν, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι συμβιβασμοί είναι δυνατοί, αν και περιέχουν προκλήσεις. Εξέφρασε τη διάθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση αυτής της κατάστασης, εκφράζοντας την επιθυμία να σταματήσει η συνεχής κλιμάκωση της βίας.

Πηγή: documentonews.gr