Ρωσία Καταδικάζει Αμερικανό Στρατιώτη για Μισθοφορική Δραστηριότητα στην Ουκρανία

Ρωσία Καταδικάζει Αμερικανό Στρατιώτη για Μισθοφορική Δραστηριότητα στην Ουκρανία

Η ρωσική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει τον 72χρονο Αμερικανό Στίβεν Χάμπαρντ σε φυλάκιση έξι ετών και δέκα μηνών, λόγω κατηγοριών ότι ήταν «μισθοφόρος» στην υπηρεσία της Ουκρανίας. Η δίκη του, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ολοκληρώθηκε με ταχεία διαδικασία, και η απόφαση ανακοινώθηκε σε δικαστήριο της Μόσχας.

Ο Χάμπαρντ, που είχε συλληφθεί στην Ουκρανία κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 2 Απριλίου 2022, κρατείτο σε μυστική τοποθεσία για περισσότερα από δύο χρόνια. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ύπαρξή του μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, την πρώτη ημέρα της δίκης του. Κατά την ανακοίνωση της ποινής, εμφανίστηκε σε άσχημη κατάσταση, περπατώντας με dificultad και εμφανώς κουρασμένος.

Οι κατηγορίες εναντίον του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περιλαμβάνουν την ένταξή του σε τάγμα της ουκρανικής εδαφικής άμυνας, όπου φέρεται να πληρωνόταν πάνω από 1.000 δολάρια το μήνα, ενώ συμμετείχε και σε ένοπλη σύγκρουση. Ο Χάμπαρντ ζούσε στην Ουκρανία από το 2014, σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από τη ρωσική κατοχή.

Παράλληλα, άλλο δικαστήριο της πόλης Βορονέζ επέβαλε επτά χρόνια και έναν μήνα φυλάκισης στον Ρόμπερτ Γκίλμαν, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης τριών ετών για επίθεση σε αστυνομικό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλοι Δυτικοί, όπως η Ρωσοαμερικανίδα Ξένια Καρελίνα, που κρατούνται στη Ρωσία για παρόμοιες κατηγορίες.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί Αμερικανούς υπηκόους ως διαπραγματευτικά εργαλεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει ανταλλαγές με Ρώσους πράκτορες που κρατούνται στη Δύση. Η περίπτωση του Χάμπαρντ έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, καθώς η παραμονή του στη φυλακή και η δίκη του, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: documentonews.gr