Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σταθερά προς τον στρατηγικό κόμβο Ποκρόφσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονιέτσκ, καταλαμβάνοντας διαρκώς χωριά. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κατάληψη του Μπούλενταρ, ο ρωσικός στρατός εισήλθε στα περίχωρα του Τορέτσκ, κοντά σε εδάφη που είχαν καταληφθεί το 2014 από αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Ρωσία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη της πόλης θα την φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για την κατάληψη της περιφέρειας του Ντονμπάς.
Ο ρωσικός στρατός έχει επιβεβαιώσει επίσης την κατάληψη της Βούχλενταρ, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, μετά από μία σφοδρή μάχη που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανακατάληψη των χωριών Νόβαγια Σορότσινα και Ποκρόφσκι, τα οποία είχαν καταληφθεί από Ουκρανούς στην περιοχή Κουρσκ.
Καθώς η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και τις στρατιωτικές εξελίξεις δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίεβο, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του στον Τζο Μπάιντεν, αλλά μέχρι στιγμής, η απάντηση των συμμάχων ως προς τη χορήγηση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία παραμένει ασαφής.
Στη διπλωματική σκακιέρα, τέσσερα ξεχωριστά σχέδια ειρηνικής επίλυσης του πολέμου έχουν προταθεί. Το σχέδιο της Κίνας και της Βραζιλίας, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, ζητά την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, την επανέναρξη διαλόγου, τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης και τον αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στην Αφρική, ηγέτες επτά χωρών συναντήθηκαν με τους Πούτιν και Ζελένσκι τον Ιούνιο του 2023 για να συζητήσουν μια μη επίσημη πρόταση που περιλάμβανε την αναγνώριση της κυριαρχίας και των δύο χωρών, καθώς και την αποκατάσταση των ανθρωπιστικών ανταλλαγών. Παράλληλα, η Ρωσία παρουσίασε το δικό της σχέδιο, το οποίο προβλέπει την αναγνώριση των περιοχών που έχει καταλάβει και την αποδοχή από την Ουκρανία της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο του Ζελένσκι περιλαμβάνει δέκα βασικούς πυλώνες, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της αποκατάστασης ηλεκτρικών υποδομών. Εν μέσω στρατιωτικής και διπλωματικής αναταραχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις 40 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, απευθυνόμενη και στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Πηγή: documentonews.gr