Ρώσοι βουλευτές προτείνουν απαγόρευση προώθησης τρόπου ζωής χωρίς παιδιά στο πλαίσιο δημογραφικής κρίσης

Ρώσοι βουλευτές προτείνουν απαγόρευση προώθησης τρόπου ζωής χωρίς παιδιά στο πλαίσιο δημογραφικής κρίσης

Ρώσοι βουλευτές έχουν αρχίσει τη διαδικασία εξέτασης ενός νομοσχεδίου που σκοπεύει να απαγορεύσει την προώθηση της ιδέας ενός τρόπου ζωής χωρίς παιδιά, εν μέσω μιας δημογραφικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλαβ Βολόντιν, δήλωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα περιλαμβάνει τη «προπαγάνδα» κατά της απόκτησης παιδιών σε διαδικτυακά μέσα, ταινίες και διαφημίσεις.

Ο Βολόντιν υπογράμμισε ότι μια «ζεστή και πολυπληθής οικογένεια» είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση ενός κράτους. Σε περίπτωση παραβίασης των νέων κανόνων, οι ποινές θα είναι αυστηρές, με πρόστιμα έως 5 εκατομμύρια ρούβλια για νομικά πρόσωπα και 400.000 ρούβλια (περίπου 4.000 ευρώ) για φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθείται.

Η εδραίωση παραδοσιακών αξιών και η καταδίκη του δυτικού τρόπου ζωής είναι θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο πιστεύουν ότι το κίνημα «Childfree», το οποίο περιγράφει άτομα που επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά, απειλεί με «καταστροφική συμπεριφορά» τον πληθυσμό της Ρωσίας. Η πρόεδρος της άνω βουλής του Κοινοβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επιβεβαίωσε την ανάγκη νομικής απαγόρευσης αυτού του κινήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κρεμλίνο, από την άφιξη του Πούτιν στην εξουσία το 2000, έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση της δημογραφικής κατάστασης της χώρας, αλλά τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των απωλειών στην Ουκρανία, με τις αρχές να συνεχίζουν να προωθούν μια συντηρητική προσέγγιση στα κοινωνικά ζητήματα.

Η Δούμα αναμένεται επίσης να εξετάσει ένα άλλο νομοσχέδιο που περιορίζει την υιοθεσία παιδιών από ξένους υπηκόους που προέρχονται από χώρες που επιτρέπουν τη φυλομετάβαση. Οι αρχές της Ρωσίας δείχνουν να αντιμετωπίζουν τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής με αυστηρότητα, υποστηρίζοντας ότι η συντηρητική τους γραμμή αποτελεί μορφή αντίστασης στην υποτιθέμενη παρακμή της Δύσης.

Πηγή: documentonews.gr