«Σχέδια ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Βαρωσίων από την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»

«Σχέδια ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Βαρωσίων από την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την πρόθεση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ) να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις στα Βαρώσια. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι ο αρχικός στόχος ήταν να δοθούν συγκεκριμένες περιοχές στους Βαρώσιους για δημόσια χρήση, κάτι που ήδη έχει επιτευχθεί. Έκανε επίσης λόγο για τον μακροπρόθεσμο στόχο του να κατασκευαστούν νέα κτίρια στην περιοχή, προκειμένου να είναι δυνατή η οικονομική εκμετάλλευση της.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην κυριαρχία της ΤΔΒΚ επί των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα της περιοχής το 2020 ενίσχυσε τη θέση περί κυριαρχικής ισότητας και τη διεθνή αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο. Υποστήριξε πως το άνοιγμα αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία, με 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες να έχουν προσεγγίσει την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων θα γίνουν μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, ενώ αναφέρθηκε σε ιστορικές αδικίες σχετικά με τις βακουφικές περιουσίες των Βαρωσίων, εστιάζοντας στην αμφισβήτηση που υπάρχει από τη Διοίκηση Βακουφίων Κύπρου (Εβκάφ) σχετικά με τη διαχείριση αυτών.

Πηγή: documentonews.gr