Σφοδρές Μάχες Στην Κρίση Μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ Στον Λίβανο

Σφοδρές Μάχες Στην Κρίση Μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ Στον Λίβανο

Στην περιοχή κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, οι μάχες «σώμα με σώμα» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού εντείνονται. Η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις, που περιλαμβάνουν τη χρήση διαφόρων τύπων αυτόματων όπλων, συνεχίζονται. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ αναγνώρισε ότι εκτόξευσε «κατευθυνόμενο» πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στην ίδια περιοχή.

Σημαντικό είναι ότι την Κυριακή 13/10, η Χεζμπολάχ κατάφερε να παραβιάσει τα συστήματα ανίχνευσης του Ισραήλ, πλήττοντας στρατιωτική εγκατάσταση σε απόσταση 40 μιλίων νότια των λιβανέζικων συνόρων. Το χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό 58 ατόμων.

Στο πλαίσιο της έντασης, 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ζήτησαν αποτελεσματικότερους κανόνες εμπλοκής για την προστασία των κυανόκρανων από επιθέσεις. Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι χώρες αυτές επιθυμούν να ασκηθεί πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.

Οι υπουργοί Άμυνας από τις συμμετέχουσες χώρες εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση στην περιοχή και καταδίκασαν οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού και επιθέσεις σε βάρος των κυανόκρανων. Υπογράμμισαν ότι δεν θα ανεχθούν την στοχοποίηση των στρατιωτών του ΟΗΕ και ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επισημαίνει ότι μόνο οι δυνάμεις του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι μπορούν να είναι παρόντες στον νότιο Λίβανο.

Πηγή: documentonews.gr