Σφοδρές Συγκρούσεις και Βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή

Σφοδρές Συγκρούσεις και Βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, η ένταση αυξάνεται καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 11 συνεχείς βομβαρδισμούς στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ. Ένας εκπρόσωπος του λιβανικού σιιτικού κινήματος ανέφερε ότι οι ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν ταραχή σε κτίρια στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται ενάντια στη Χεζμπολάχ, ιδίως μετά από σφοδρές χερσαίες μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα μελών της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχεύουν επίσης τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα, Χάσεμ Σαφιεντίν, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν σε υπόγειο καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Οι βόμβες χτύπησαν ισχυρές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρές καταστροφές και κατάρρευση κτηρίων.

Στο πλαίσιο των εχθροπραξιών, οι ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 60 Ελλήνων και Κύπριων, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα του Λιβάνου με αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε 18 θανάτους από ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην Τουλκαρέμ, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η κατάσταση κλιμακώνεται περαιτέρω με τους ισραηλινούς στρατιώτες να εμπλέκονται και σε μάχες με τον λιβανέζικο στρατό, με θύματα και από τις δύο πλευρές. Επίσης, από ισραηλινά πλήγματα εξουδετερώθηκαν δύο διοικητές, ένας της Χεζμπολάχ και ένας της Χαμάς, γεγονός που εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διεισδύσει βαθύτερα στον Λίβανο και καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι Χούθι έχουν επιτεθεί με drone στο Τελ Αβίβ. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με προγραμματισμένες επιθέσεις κατά των ιρανικών εγκαταστάσεων εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr