Σφοδρές Συγκρούσεις και Υψηλός Αριθμός Θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Σφοδρές Συγκρούσεις και Υψηλός Αριθμός Θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ σφίγγουν την πίεση γύρω από την Τζαμπάλια, με τη Χαμάς να ηγείται σφοδρών συγκρούσεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στην Αλ-Φαλούτζα στην Τζαμπάλια, ενώ άλλοι 10 δολοφονήθηκαν στην Μπάνι Σουχάιλα κατά τη διάρκεια επίθεσης σε κατοικία.

Σήμερα το πρωί, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τρία σπίτια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας, με τοπικές υπηρεσίες να αναφέρουν ότι δύο νεκροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια και 12 άλλοι άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι. Οκτώ άνθρωποι επιπλέον σκοτώθηκαν όταν η κατοικία τους χτυπήθηκε στον καταυλισμό Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα.

Η αναταραχή στη Τζαμπάλια διαρκεί περισσότερο από 10 ημέρες, με τα στρατεύματα να επιστρέφουν σε περιοχές που είχαν φερθεί άγρια κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ένας γιατρός σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τραυματίες στην Αλ-Φαλούτζα, ενώ διασώστες υπέστησαν επιθέσεις από ισραηλινά πυρά σε διάφορες περιοχές του θύλακα.

Η κατάσταση στην Τζαμπάλια είναι κρίσιμη, με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει να περικυκλώνει τον καταυλισμό και να προβαίνει σε επιθέσεις με στόχο τους μαχητές της Χαμάς. Οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολές εξόδου προς ασφαλή σημεία στη νότια Γάζα, αν και αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια πουθενά.

Η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας COGAT υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις στην Τζαμπάλια στοχεύουν τρομοκρατικές υποδομές και ότι διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες από την πλευρά των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να εκδιώξει τους κατοίκους από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την ανησυχία για την προστασία των υγειονομικών εγκαταστάσεων, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εν μέσω αυξανόμενου αριθμού θυμάτων. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποτρέπει τους διασώστες από το να ανακτήσουν πτώματα και ότι στοχεύει στην αποδιοργάνωση του συστήματος υγείας.

Πηγή: documentonews.gr