Σκάνδαλο θανάτων βρεφών στην Τουρκία αποκαλύπτει εγκληματική οργάνωση στον τομέα της υγείας

Σκάνδαλο θανάτων βρεφών στην Τουρκία αποκαλύπτει εγκληματική οργάνωση στον τομέα της υγείας

Σοκ προκαλεί το πρόσφατο σκάνδαλο που σχετίζεται με θανάτους βρεφών στην Τουρκία, όπου ένα κύκλωμα φέρεται να μετέφερε άσκοπα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με τουλάχιστον 21 βρέφη να έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος. Η συμμορία στελεχωνόταν από 47 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι οργάνωναν τη μεταφορά υγιών βρεφών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στην πραγματικότητα, η δράση της «συμμορίας των βρεφών» είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς κρατούσαν τα μωρά σε ειδικές μονάδες εντατικής θεραπείας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα είτε να πεθαίνουν λόγω της παραμονής τους εκεί είτε να προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αντί να διασφαλίσουν την κατάλληλη φροντίδα για τα βρέφη, οι υπεύθυνοι επέλεγαν νοσοκομεία που ήταν «κερδοφόρα», με στόχο την αύξηση των οικονομικών κερδών του κυκλώματος.

Το κατηγορητήριο καταδεικνύει ότι οι ύποπτοι εκμεταλλεύονταν τη νοσηλεία των βρεφών για να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK), παραπλανώντας με πλαστά έγγραφα την κατάσταση των μωρών και ζητώντας χρήματα από τους συγγενείς τους για καλύτερη φροντίδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι διαχειριστές της εγκληματικής οργάνωσης κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τρεις έως τέσσερις φορές μέσω των δόλιων πρακτικών τους.

Οι σοβαρές κατηγορίες έχουν οδηγήσει στην σφράγιση τουλάχιστον 11 ιδιωτικών νοσοκομείων και ο πρώην υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των εμπλεκομένων νοσοκομείων. Οι εισαγγελικές αρχές προτείνουν ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια, με τις έρευνες να συνεχίζονται και τις υποψίες να κλονίζουν τη χώρα σχετικά με τον θάνατο εκατοντάδων βρεφών.

Μητέρες που έχασαν τα μωρά τους στην τραγική αυτή υπόθεση καταγγέλλουν την αδιαφορία και την εγκληματική δράση των υπευθύνων. Μία μητέρα, που έξίστηκε στο Milliyet, περιέγραψε την εμπειρία της, λέγοντας ότι οι γιατροί τής είπαν πως αν το μωρό της παραμείνει στην εντατική, θα πεθάνει, και την καθοδήγησαν σε άλλο νοσοκομείο, διευκρινίζοντας το υψηλό κόστος των θεραπειών.

Χιλιάδες είναι οι θλιβερές ιστορίες που προκύπτουν από τις μαρτυρίες των θυμάτων, που αναφέρουν πως «οι υπεύθυνοι ζητούσαν μόνο χρήματα και όχι την υγεία των μωρών». Το βαρύ κατηγορητήριο αναδεικνύει τη σφοδρή ανησυχία της κοινωνίας για την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας που προκλήθηκε από τη δόλια αυτή οργάνωση.

Πηγή: documentonews.gr