Σοκ και Έκρηξη στην Πολεμική Στρατηγική του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Σοκ και Έκρηξη στην Πολεμική Στρατηγική του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Με τον ήχο εκρήξεων που αντηχούσε σε όλο τον Λίβανο, περίπου 5.000 βομβητές εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα την περασμένη Τρίτη. Μια ημέρα αργότερα, η έκρηξη εκατοντάδων ασυρμάτων έφερε στην επιφάνεια την αιματηρή πραγματικότητα της πολυετούς σύγκρουσης ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ. Αυτή η αιματηρή επίθεση, στην οποία περίπου 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους και 3.000 τραυματίστηκαν, έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Η επιχείρηση δολιοφθοράς που φέρει την υπογραφή της Μοσάντ σε συνεργασία με την ισραηλινή μονάδα κυβερνοπολέμου Unit 8200, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα μέσα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ ως όπλα κατά της, προσδιόρισε νέα επίπεδα επιθετικότητας μεταξύ των δύο πλευρών. Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση προήλθαν από την εταιρεία Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν και, σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία αυτή ενδέχεται να είναι βιτρίνα των ισραηλινών υπηρεσιών.

Επιπλέον, η BAC Consulting KFT, η εταιρεία που ανέλαβε την παραγωγή του μοντέλου που εμπλέκεται στην επίθεση, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη ροή χρημάτων και τις ύποπτες σχέσεις της με άλλες εταιρείες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η BAC Consulting ιδρύθηκε μόλις το 2022 και συγκατοικεί σε διεύθυνση με άλλες εταιρείες που ενδέχεται να είναι βιτρίνα. Η Ουγγρική κυβέρνηση διαψεύδει ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν στη χώρα, ενώ αντίστοιχες έρευνες ξεκίνησαν και στη Βουλγαρία.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με την παγίδευση των ασυρμάτων που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ, με τις συσκευές να προέρχονται από μια ιαπωνική εταιρεία που δεν παράγει πλέον το συγκεκριμένο μοντέλο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Υποστηρίζεται ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες είχαν κομίσει τις συσκευές και περίμεναν να τις ενεργοποιήσουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Η πρόσφατη επίθεση δεν έχει μόνο στρατηγικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς έχει αναδείξει τη δυνατότητα του Ισραήλ να εκτελεί συντονισμένες επιθέσεις σε εδάφη άλλων χωρών, δηλώνοντας τη στρατηγική υπεροχή του. Ο Νασράλα, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, παραδέχτηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας την πράξη του Ισραήλ ως κήρυξη πολέμου.

Η ένταση ενδέχεται να κλιμακωθεί, καθώς η ισραηλινή στρατηγική περιλαμβάνει τη διεύρυνση της σύγκρουσης και τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ένας νέος σχεδιασμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την περιοχή είναι προφανής και αναγκαίος.

Η έλλειψη ακριβών πληροφοριών, οι μυστηριώδεις εταιρείες και η στρατηγική δολιοφθοράς δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αστάθειας στην περιοχή, η οποία προκαλεί ανησυχία σε διεθνές επίπεδο. Η στρατηγική της Μοσάντ, η οποία έχει διακριθεί για τη χειρουργική της προσέγγιση σε επιθέσεις στο παρελθόν, κρίνεται κρίσιμη για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης.

Πηγή: documentonews.gr