Σουηδία Εγκαινιάζει Νέα Προσπάθεια στην Πυρηνική Ενέργεια πριν από τις Εκλογές του 2026

Σουηδία Εγκαινιάζει Νέα Προσπάθεια στην Πυρηνική Ενέργεια πριν από τις Εκλογές του 2026

Η Σουηδία σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2026, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από δεξιές δυνάμεις και υποστηρίζεται από την άκρα δεξιά, επιθυμεί την «μαζική» παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, αν και δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα το είδος των αντιδραστήρων που θα κατασκευαστούν.

Ο δημόσιος σουηδικός όμιλος Vattenfall έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη σκοπιμότητας για την ανέγερση τουλάχιστον δύο μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στην περιοχή Ρινγχάλς, στη νοτιοδυτική Σουηδία. Ο Vattenfall στοχεύει να έχει έτοιμο έναν πρώτο αντιδραστήρα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030. Αν και έχει αρχίσει να αποκτά γη, δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα για περιβαλλοντική άδεια.

Ο Κρίστερσον, ερωτηθείς από την εφημερίδα Dagens Nyheter αν η κατασκευή θα αρχίσει πριν από τις προσεχείς εκλογές, επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι το σχέδιο. «Οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν ληφθεί και προσδοκούμε ότι θα ακολουθήσει η πρώτη φτυαριά», είπε. Ανέφερε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για τον εξηλεκτρισμό της Σουηδίας, καθώς πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρισμού της.

Η Σουηδία εκμεταλλεύεται ήδη έξι αντιδραστήρες σε τρεις ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι καλύπτουν το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι SMR, οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, προσφέρουν τη δυνατότητα απλής κατασκευής και μαζικής παραγωγής στο εργοστάσιο, προτού μεταφερθούν στον τόπο λειτουργίας τους.

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 80 τέτοια έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και μέχρι τώρα μόνο η Ρωσία και η Κίνα έχουν θέσει σε λειτουργία μονάδες SMR.

Πηγή: documentonews.gr