Στήριξη στην Ουκρανία και κλήση για ειρηνική λύση στη Μέση Ανατολή από τους ηγέτες στο Βερολίνο

Στήριξη στην Ουκρανία και κλήση για ειρηνική λύση στη Μέση Ανατολή από τους ηγέτες στο Βερολίνο

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Στη κοινή δήλωση που εκδόθηκε, αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να πετύχει μια ειρηνική και διαρκή λύση, στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι τέσσερις ηγέτες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τόνισαν την ανάγκη επιστροφής των ομήρων. Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αναφέρθηκε ως παράγοντας που πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίτευξη της ειρηνικής λύσης στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες στην τετραμερή συνάντηση τόνισαν την άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ατζέντα εστιάστηκε σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε τη συμβολή και τη στάση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Σημείωσε επίσης τη σημασία της συνεργασίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο Μπάιντεν τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την ανώτερη διάκριση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, σε μια επίδειξη της καλής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του προεδρεύοντα των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε ευνοϊκό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.

Η συνάντηση, αν και διαρκούσε μικρό χρονικό διάστημα, αποδείχτηκε κρίσιμη για τη διαμόρφωση της κοινής πολιτικής απέναντι στις συγκρούσεις στις δύο αυτές περιοχές και την προγραμματισμένη στήριξη που θα συνεχίσουν να παρέχουν οι χώρες αυτές στην Ουκρανία και στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: documentonews.gr