Στρατηγική Επίθεση της Χαμάς κατά Ισραήλ και οι Συνθήκες που την Επέβαλαν

Στρατηγική Επίθεση της Χαμάς κατά Ισραήλ και οι Συνθήκες που την Επέβαλαν

Η Χαμάς προγραμματίζε μια σημαντική διασυνοριακή επίθεση προς το Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022, αλλά προτίμησε να την αναβάλλει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Στόχος της ήταν να κινητοποιήσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ως συμμάχους στην επιχείρηση αυτή. Οι Χαμάς επιχείρησαν να πείσουν τη Χεζμπολάχ για τη συμμετοχή της αναφορικά με την «εσωτερική κατάσταση» του Ισραήλ, συνδέοντας την πολιτική αναταραχή του Ισραήλ με την ανάγκη να προχωρήσουν σε μια στρατηγική μάχη.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών που προηγήθηκαν της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της Χαμάς προσπάθησαν να αποφύγουν σοβαρές συγκρούσεις με το Ισραήλ, ώστε να διατηρήσουν την εντύπωση ότι επιθυμούσαν ηρεμία στη Γάζα. Ωστόσο, παρόλο που πιστεύαν ότι είχαν υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, η Χαμάς συνειδητοποίησε ότι ίσως χρειάζονταν να προχωρήσουν με την επίθεση μόνοι τους πριν το Ισραήλ προλάβει να αναπτύξει ένα νέο σύστημα αεράμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα ενημέρωσαν τον τότε επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, για το «μεγάλο σχέδιο», το οποίο αποτέλεσε το κωδικό όνομα για τις επιθέσεις. Η απόφαση της Χαμάς να προχωρήσει στην επίθεση ενδέχεται να υπήρξε επίσης αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να ανατρέψουν την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, μια κίνηση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ.

Πηγή: documentonews.gr