Στρατηγική Συνεργασία Σερβίας και Τουρκίας για Οικονομία και Άμυνα στα Βαλκάνια

Στρατηγική Συνεργασία Σερβίας και Τουρκίας για Οικονομία και Άμυνα στα Βαλκάνια

Η πρόσφατη συνάντηση των προεδρών Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν στο Βελιγράδι εστίασε σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και στην οικονομική συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα. Ένα από τα κεντρικά θέματα ήταν η παραγωγή οπλικών συστημάτων και η συνεργασία στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Ο Έρντογάν σημείωσε ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη εναέριων μέσων και ντρόουν, προτείνοντας την ενίσχυση των υφιστάμενων δυνατοτήτων με κοινές δράσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε τη συζήτηση για τις στρατιωτικές βιομηχανίες και τόνισε την ανανέωση των αδειών εξαγωγής οπλισμού προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα αυτό. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Τουρκία, επαίνεσε τον Έρντογάν για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη που έχει επιτύχει, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στα Βαλκάνια, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Έρντογάν τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη Βοσνία, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα της Σερβίας να διαδραματίσει θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την εδαφική της ακεραιότητα και εκφράζοντας στήριξη για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου. Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, ο Έρντογαν υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σφαγή στη Γάζα.

Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση υπογραφής έντεκα μνημονίων συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, που θα ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: documentonews.gr