Στρατιωτικές Επιθέσεις κατά Ασθενοφόρων και Διασωστών στον Λίβανο: Η Ανθρωπιστική Κρίση Εντείνεται

Στρατιωτικές Επιθέσεις κατά Ασθενοφόρων και Διασωστών στον Λίβανο: Η Ανθρωπιστική Κρίση Εντείνεται

Όπως διαπιστώνεται, ο πόλεμος του Ισραήλ αντίκτυπο έχει και στη βοήθεια που προσφέρεται στην περιοχή. Ειδικότερα, τα ασθενοφόρα της Γάζας και του Λιβάνου δεν είναι πια ασφαλή και δυστυχώς έχουν γίνει στόχοι των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο Μπασίρ Ναχάλ, ένας 29χρονος μηχανικός της Πληροφορικής και εθελοντής τραυματιοφορέας, είχε συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά ασθενοφόρων όταν εξαπέλυσε καμπάνια, φοβούμενος ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα επηρεάσει τη χώρα του. Σήμερα, ωστόσο, τα ασθενοφόρα που αγοράστηκαν βρίσκονται υπό την απειλή ισραηλινών επιθέσεων.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που η οργάνωση Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς. Οι ανάγκες για ιατρικό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί δραματικά και τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει ο Ναχάλ είναι πλέον στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων: το πρώτο ασθενοφόρο του καταστράφηκε από το ισραηλινό στρατό, κοστίζοντας τη ζωή πέντε διασωστών, μεταξύ των οποίων και ο κ local διασώστης.

Τη στιγμή που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είναι εμπλακμένα σε έναν ανοιχτό πόλεμο, οι επιθέσεις κατά των ασθενοφόρων και των κέντρων πρώτων βοηθειών αυξάνονται. Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 150 διασώστες και νοσοκόμοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 130 ασθενοφόρα έχουν δεχθεί χτυπήματα το τελευταίο έτος. Επίσης, 13 νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω των εχθροπραξιών.

Οι συνεχείς επιθέσεις καταδεικνύουν την αυξανόμενη επικινδυνότητα για τους διασώστες και τους ασθενείς. Παρά τις απειλές του ισραηλινού στρατού, ο Ναχάλ και η ομάδα του παραμένουν ανυποχώρητοι και συνεχίζουν την προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά ενός τρίτου ασθενοφόρου. Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά μέσω εκστρατειών στα κοινωνικά μέσα.

Η κατάσταση στη περιοχή είναι κρίσιμη και οι άνθρωποι που προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους σε συνθήκες αυξανόμενης βίας. Ο Ναχάλ αναγνωρίζει την αδυναμία του να ελέγξει το επακόλουθο του πολέμου, αλλά παραμένει στις επάλξεις, θέλοντας να σώσει έστω και μία ζωή.

Πηγή: documentonews.gr