Συγκλονιστική κλιμάκωση της βίας στον Λίβανο με επιθέσεις από το Ισραήλ και θανάτους ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ

Συγκλονιστική κλιμάκωση της βίας στον Λίβανο με επιθέσεις από το Ισραήλ και θανάτους ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ σήμερα συνεχίζει τις επιθέσεις από αέρος στον Λίβανο, με την Χεζμπολάχ να ανακοινώνει τον θάνατο ενός ανώτερου στελέχους της στη Βηρυτό. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία, προσπαθώντας να αποτρέψει πιθανή κλιμάκωση της κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τουλάχιστον 558 θανάτους, περιλαμβανομένων 50 παιδιών, και 1.835 τραυματισμούς σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων μετά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990). Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ανέφερε ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων πλησιάζει τους 500.000, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο διοικητής Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της βίας, με τα ισραηλινά στρατεύματα να δηλώνουν ότι εξάλειψαν τον Κουμπάισι κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 300 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος αυτός δεν στρέφεται κατά του Λιβάνου, αλλά εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξετάσει τη νέα αυτή κρίση.

Ο αντίκτυπος της βίας είναι έντονα ορατός στους Λιβανέζους πολίτες, με δεκάδες χιλιάδες να καταφεύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές, όπως η Βηρυτός ή η Συρία. Η Ζέιναμπ Ντιάμπ, μια 32χρονη γυναίκα που έχει εγκαταλείψει το χωριό της, περιγράφει την απόλυτη καταστροφή που υπέστησαν οι περιοχές της από τους βομβαρδισμούς.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι ελπίδες για διπλωματική λύση φαίνονται όλο και πιο απομακρυσμένες, με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο ΟΗΕ να δηλώνει ότι δεν επιθυμούν μια άμεση εισβολή στο Λίβανο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στη χώρα παραμένουν κλειστά, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό.

Πηγή: documentonews.gr