Συγκρούσεις Γαλλίας και Ισραήλ για την Ναυτική Έκθεση Euronaval

Συγκρούσεις Γαλλίας και Ισραήλ για την Ναυτική Έκθεση Euronaval

Μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την έκθεση Euronaval, οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ κλιμακώθηκαν. Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, δεν θα φιλοξενήσει ισραηλινά περίπτερα ούτε προϊόντα, κατόπιν αιτήματος του Παρισιού. Οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι οι ισραηλινές εταιρείες και πολίτες θα γίνουν δεκτοί στην έκθεση με περιορισμούς.

Η απόφαση αυτή φέρνει στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθύμισε στον Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε με απόφαση του ΟΗΕ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ προήλθε από τη νίκη στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, καταδίκασε την απόφαση του Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή», ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία για πιθανό αντισημιτισμό και εχθρική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό λαό. Ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του ανεξαρτήτως της στάσης της Γαλλίας.

Η κατάσταση κλιμακώνεται λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και τον Λίβανο, με τη Γαλλία να ζητά σταθερή κατάπαυση του πυρός και καταγγέλλει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ως «σκόπιμους» κατά των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η ακύρωση της συμμετοχής των ισραηλινών εταιρειών στην έκθεση Eurosatory τον Μάιο είχε προκαλέσει επίσης έντονες αντιδράσεις.

Πηγή: documentonews.gr