Σύγκρουση και διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας για τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων στην περιοχή του Λιβάνου

Σύγκρουση και διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας για τις επιθέσεις κατά των κυανόκρανων στην περιοχή του Λιβάνου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία των αποφάσεων του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1947 για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνεδρίασης του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αγνοήσουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ», εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επισκεφθεί τον Λίβανο, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά των κυανόκρανων της Unifil. Σε ομιλία της στην ιταλική Γερουσία, ανέφερε ότι η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος χορηγός στρατευμάτων στην αποστολή αυτή, επισημαίνοντας ότι πέντε ειρηνοφύλακες έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ.

Η επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου και Μακρόν φέρνει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ειρηνευτών. Ο Νετανιάχου αντέτεινε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν προήλθαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά από την ανάγκη ασφάλειας και την υπεράσπισή του από τη Χεζμπολάχ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης της Unifil από τις περιοχές που πλήττονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μελόνι τόνισε την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της Unifil και ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στη σταθεροποίηση της περιοχής. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, με τον Μακρόν να προειδοποιεί ότι η διακοπή των εξαγωγών όπλων από το Ισραήλ είναι κρίσιμη για την αποτροπή των συγκρούσεων.

Πηγή: documentonews.gr