Συλλήψεις και κατηγορίες διαφθοράς για τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Συλλήψεις και κατηγορίες διαφθοράς για τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, συνελήφθη από τις αρχές για υποθέσεις διαφθοράς, όπως δήλωσαν το κόμμα του, ο εκπρόσωπος και ο δικηγόρος του. Ο εκπρόσωπος του Μέτα, Τέντι Μπλούσι, χαρακτήρισε την σύλληψη «ακατάλληλη», τονίζοντας ότι αυτή θα καταδικαστεί από όλους τους πατριώτες και έντιμους Αλβανούς. Στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικοί, φορώντας μάσκες, φαίνονται να σταματούν ένα μαύρο αυτοκίνητο και να βγάζουν έξω τον Μέτα, ο οποίος αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Ο δικηγόρος του Μέτα επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε λόγω κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες ο πρώην πρόεδρος αρνείται. Η ειδική εισαγγελία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK) δεν έχει προβεί σε άμεσες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση. Σημειώνεται ότι ο Μέτα κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρημάτων και απόκρυψη πλούτου, γεγονός που επιβεβαίωσαν και άλλα ενημερωτικά μέσα.

«Αυτή η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία», ανέφερε ο Μπλούσι όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζονται διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Μέτα. Ο 55χρονος πρώην πρόεδρος υπηρέτησε από το 2017 έως το 2022 και έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής.

Η υπόθεση του Μέτα δεν είναι μοναδική, καθώς και άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες. Στις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος διαμαρτυρήθηκαν, βάζοντας φωτιά σε ξύλινες καρέκλες έξω από το κτίριο της Βουλής, εξαιτίας της φυλάκισης του Έρβιν Σαλιαντζί, ο οποίος κατηγορεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες. Νωρίτερα, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, κατηγορήθηκε επίσης για διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, κάτι που αρνείται.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον τρέχοντα πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ότι ενορχηστρώνει διώξεις κατά μελών της αντιπολίτευσης, την οποία ο Ράμα έχει απορρίψει.
Πηγή: documentonews.gr