Σύλληψη αξιωματούχου και κατασχέσεις χρημάτων στο πλαίσιο διαφθοράς σχετικής με την στρατολογία στην Ουκρανία

Σύλληψη αξιωματούχου και κατασχέσεις χρημάτων στο πλαίσιο διαφθοράς σχετικής με την στρατολογία στην Ουκρανία

Οι αρχές της Ουκρανίας προχώρησαν σε σοβαρές ενέργειες κατά της διαφθοράς, ανακοινώνοντας την κατάσχεση σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ από αξιωματούχο που φέρεται να στήριξε φοροφυγάδες στην αποφυγή της στρατιωτικής επιστράτευσης, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (DBR) ανέφερε ότι ανακαλύφθηκαν «περίπου έξι εκατομμύρια δολάρια» σε διάφορες νομισματικές μορφές, αλλά και κοσμήματα και άλλες πολύτιμες ιδιοκτησίες, στο διαμέρισμα και το γραφείο της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής στην περιοχή Χμελνίτσκι.

Η αξιωματούχος, γνωστή με το όνομα Τετιάνα Κρούπα, μαζί με τον γιο της που είναι επικεφαλής του περιφερειακού υποκαταστήματος του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου, συνελήφθησαν. Στο γραφείο της, οι ερευνητές εντόπισαν πλαστά έγγραφα αναπηρίας και καταλόγους με «πλασματικές» ιατρικές διαγνώσεις. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν επίσης πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και ακίνητα σε Ουκρανία, Αυστρία, Ισπανία και Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Κρούπα επιχείρησε να καταστρέψει μέρος των χρημάτων πετώντας δύο σακούλες με περισσότερους από 450.000 ευρώ από το παράθυρο. Το DBR δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο από τις έρευνες, όπου απεικονίζεται ένας άνδρας με σωρούς χρημάτων σε κοντινό πλάνο. Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 12 ετών και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η είδηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι οι δομές που είναι υπεύθυνες για τη στρατολόγηση στρατιωτών θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες. Επιπλέον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε νεοσύλλεκτους μετά από δύομισι χρόνια ρωσικής εισβολής.

Επιπλέον, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας εγκληματικής ομάδας 13 ατόμων στο Χάρκοβο, που βοήθησε πάνω από 400 άνδρες να αποφύγουν τη στρατιωτική επιστράτευση με τη χρήση πλαστών εγγράφων αναπηρίας. Ο επικεφαλής μίας δημοτικής ιατρικής επιτροπής ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβών από 2.000 έως 5.000 δολάρια ανά άτομο.

Πηγή: documentonews.gr