Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Ρωσία για τη Σύνοδο των BRICS

Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Ρωσία για τη Σύνοδο των BRICS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τις προσδοκίες του για την άφιξη του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζάν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των BRICS. Εκεί, η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στον οργανισμό των μεγαλύτερων αναδυόμενων χωρών. Ο Πούτιν ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ερντογάν, δηλώνοντας: «Τον περιμένω στη Ρωσία, στο Καζάν. Νομίζω ότι έχουμε προγραμματίσει μια διμερή συνάντηση στις 23 Οκτωβρίου».

Η σύνοδος των BRICS θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Οκτωβρίου και θα συμμετάσχουν ηγέτες από άλλες σημαντικές χώρες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ από την Κίνα, ο Ναρέντρα Μόντι από την Ινδία και ο Μασούντ Πεζεσκιάν από το Ιράν.

Η Τουρκία, η οποία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατήρησε τις σχέσεις της με τη Ρωσία παρά την κρίση στην Ουκρανία και ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS. Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2009 με τέσσερα μέλη — Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία — πρόσφατα υποδέχτηκε και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν.

Ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία και την Τουρκία ως «καλούς γείτονες».

Πηγή: documentonews.gr