Συνάντηση Πούτιν και Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου των BRICS μετά από 18 μήνες έντασης

Συνάντηση Πούτιν και Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου των BRICS μετά από 18 μήνες έντασης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επισκεφθεί τη Ρωσία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, όταν είχε συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου των BRICS, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα 21/10. Ο Πούτιν θα έχει επτά διμερείς συναντήσεις, μία εκ των οποίων θα είναι με τον Γκουτέρες.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί τη στιγμή που η Ρωσία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνει σχέσεις με σημαντικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις με άλλους ηγέτες, όπως ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός πρόεδρος Ναρέντρα Μόντι, ο Νοτιοαφρικανός Σίριλ Ραμαφόζα, ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιρανός Μασούντ Πεζεσκιάν και ο Αιγύπτιος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των BRICS, την Πέμπτη 24/10, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Έκτοτε, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν σταματήσει, και οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αδιάλλακτες. Πηγή: documentonews.gr