Σύνοδος Ασφαλείας Ρωσίας για Πυρηνική Αποτροπή υπό τον Πούτιν

Σύνοδος Ασφαλείας Ρωσίας για Πυρηνική Αποτροπή υπό τον Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει σήμερα μιας κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, εστιάζοντας στην πυρηνική αποτροπή, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αναλύει τις συνέπειες των αιτημάτων της Ουκρανίας προς τις δυτικές χώρες, όπου κατηγορεί την Κεφαλή να επιτραπεί η χρήση δυτικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, συγκρίσιμα με την Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων το 1962. Αυτή η κρίση θεωρείται καθοριστική καθώς αποτέλεσε την πιο κοντινή στιγμή ρίσκου για έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση ως σημαντικό γεγονός, αναφέροντας πως ο πρόεδρος θα κάνει μια ομιλία και ό,τι άλλο θα παραμείνει «άκρως απόρρητο» για προφανείς λόγους. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εξετάζει το πυρηνικό της δόγμα, το οποίο καθορίζει τις περιστάσεις βάσει των οποίων μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε δοκιμές πυρηνικών όπλων όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακριά από τέτοιες ενέργειες, επαναλαμβάνοντας φήμες ότι το Κρεμλίνο ίσως εξετάσει την κατάργηση του μετασοβιετικού μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές.

Πηγή: documentonews.gr