Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Καζάν με Συμμετοχή Παγκόσμιων Ηγητόρων

Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Καζάν με Συμμετοχή Παγκόσμιων Ηγητόρων

Είκοσι τέσσερις ηγέτες από ξένες χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι προσκλήσεις έχουν σταλεί σε 38 κράτη και μέχρι στιγμής 32 έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους. Ο Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προεδρού, ανέφερε ότι όλα τα κράτη μέλη του BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

Στη σύνοδο, στην οποία αναμένεται να παραστεί και η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένους ομολόγους του. Μεταξύ των συμμετεχόντων αναμένονται οι πρόεδροι της Κίνας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Ουσακόφ τόνισε ότι η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που έχει οργανωθεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει βαριές διεθνείς κυρώσεις και οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί λόγω της επιθετικότητας στην Ουκρανία. Ο ίδιος επεσήμανε την πολυπολιτισμικότητα των BRICS, που στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης, ενισχύοντας τη φωνή του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις σημαντικές και αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η ομάδα, που σχηματίστηκε το 2009 με τέσσερα αρχικά μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία), έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει πλέον χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Πηγή: documentonews.gr