Συνομιλία Βούτσιτς Πούτιν και η Διπλωματία της Σερβίας στον Τρέχοντα Γεωπολιτικό Χώρο

Συνομιλία Βούτσιτς Πούτιν και η Διπλωματία της Σερβίας στον Τρέχοντα Γεωπολιτικό Χώρο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία, η οποία είναι η πρώτη απευθείας επαφή μεταξύ τους μετά από 2,5 χρόνια. Ο Βούτσιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πούτιν για τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στη Σερβία κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά την υποψηφιότητα της Σερβίας για την ένταξη στην ΕΕ. Αν και η Σερβία καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της.

Επιπλέον, η επικοινωνία αυτή συνέβη καθώς η Ρωσία αναμένει μια επίσημη απάντηση από τον Βούτσιτς σχετικά με την πρόσκληση του Πούτιν να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Brics, η οποία θα διεξαχθεί στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη επισημάνθηκε επίσης στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: documentonews.gr