Συζητήσεις για την Οριοθέτηση Θαλάσσιων Συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Συζητήσεις για την Οριοθέτηση Θαλάσσιων Συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση εδώ και πολλές δεκαετίες, με ζητήματα που κυμαίνονται από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Παρά τις εντάσεις, οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν μια πιθανή θετική μεταστροφή στις σχέσεις τους. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters, τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν τις συνθήκες για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι προετοιμασίες για αυτή τη συνάντηση υψηλού επιπέδου θα ξεκινήσουν και θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο.

Η πιθανή δέσμευση Μητσοτάκη και Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αναγνωρίζεται ως σημαντικό βήμα, αν και οι αναγνώστες πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι άμεσα ορατά λόγω της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ σχετικά με τις παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Ο τουρκικός Τύπος έχει υποδεχθεί αυτή την εξέλιξη με θετικό τρόπο, με εφημερίδες όπως η Yeni Safak και η Hurriyet να τονίζουν τη σημασία του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δημοσιεύσεις υπογραμμίζουν τη σημασία των συνομιλιών για την εδραίωση των δικαιωμάτων στην πιθανή εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην περιοχή.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στο Κυπριακό, ζητώντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι που εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Ο Μητσοτάκης ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Ερντογάν να μην αντιδρά στη δήλωση αυτή.

Πηγή: documentonews.gr