Τεράστια νίκη για τους λιμενεργάτες των ΗΠΑ με αύξηση μισθών και τερματισμό απεργίας

Τεράστια νίκη για τους λιμενεργάτες των ΗΠΑ με αύξηση μισθών και τερματισμό απεργίας

Μια σημαντική συμφωνία επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των λιμενεργατών στις ΗΠΑ και των εργοδοτών τους, τερματίζοντας μια τριήμερη απεργία που είχε προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη ναυτιλία. Σύμφωνα με δηλώσεις από τις δύο πλευρές, η προσωρινή συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση μισθών σχεδόν κατά 62% σε χρονικό διάστημα έξι ετών, ανεβάζοντας τους μέσους μισθούς από 39 σε περίπου 63 δολάρια την ώρα.

Η International Longshoremen’s Association (ILA) είχε αρχικά ζητήσει μια αύξηση 77%, ενώ η εργοδοτική ομάδα United States Maritime Alliance (USMX) είχε προσφέρει σχεδόν 50%. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί τη λήξη της μεγαλύτερης απεργίας στον τομέα εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, η οποία είχε προκαλέσει προβλήματα στην εκφόρτωση πλοίων και επηρεάσει την προμήθεια διαφόρων προϊόντων στις ΗΠΑ, όπως μπανάνες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Η διαρκής απεργία εκτιμάται ότι είχε κόστος περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως στην αμερικανική οικονομία, όπως υπολόγισαν αναλυτές της JP Morgan. Παρά την επιτυχία της συμφωνίας, το σωματείο δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η αυτοματοποίηση, η οποία ανησυχεί τους εργαζόμενους λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας που μπορεί να προκαλέσει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το σωματείο, πιέζοντας τους εργοδότες να κάνουν καλύτερες προσφορές και τονίζοντας τις σημαντικές κερδοφορίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας κατά την πανδημία του COVID-19. “Η δοκιμαστική συμφωνία αντιπροσωπεύει κρίσιμη πρόοδο προς μια ισχυρή σύμβαση”, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι “οι συλλογικές διαπραγματεύσεις λειτουργούν”. Η κυβέρνησή του έχει αρνηθεί να υποκύψει σε πιέσεις από επιχειρηματικές ομάδες και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες για παρέμβαση στην απεργία, εν όψει και των επερχόμενων εκλογών.

Πηγή: documentonews.gr