Από την αρχή της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 42.000 ανθρώπων. Ένας από τους πιο επικίνδυνους και σιωπηλούς εχθρούς που προκύπτουν από αυτές τις επιθέσεις είναι ο αμίαντος, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ερείπια. Αν και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο όταν παραμένει ανέπαφος, ο αμίαντος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά καρκινογόνος μόλις διαταραχθεί και εισέλθει στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 800.000 τόνοι από τα συντρίμμια στη Γάζα θα μπορούσαν να περιέχουν αμίαντο. Αυτό συνιστά μια «θανατική ποινή» για τους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους είναι εγκλωβισμένοι σε περιορισμένο χώρο. Ο Βρετανός ειδικός στον αμίαντο, Ρότζερ Γουίλεϊ, προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της έκθεσης στον αμίαντο θα είναι πολύ σοβαρές και πιθανόν θα παραμείνουν για δεκαετίες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική όταν συγκρίνεται με την έκθεση στον αμίαντο που υπήρξε μετά από την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης το 2001. Ο Γουίλεϊ εκτιμά ότι οι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο θα είναι περισσότεροι στη Γάζα από εκείνους που προήλθαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της έκθεσης στον αμίαντο θα περιλαμβάνουν καρκίνο στους πνεύμονες, στον λάρυγγα και στις ωοθήκες, καθώς και αμιάντωση, μια σοβαρή κατάσταση που πλήττει τους πνεύμονες.
Ο αμίαντος έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις κατασκευές λόγω των μονωτικών και πυράντοχων ιδιοτήτων του έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, και η πλήρης απαγόρευσή του από το Ισραήλ ήρθε μόλις το 2011. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, ο αμίαντος έχει εντοπιστεί σε παλαιότερα κτίρια και προσωρινές κατασκευές, οι οποίες ευθύνονται για την επιδείνωση της κατάστασης των κατοίκων που διαμένουν εκεί.
Η πρόβλεψη του Γουίλεϊ σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης στον αμίαντο είναι τραγική: «Στη Γάζα θα συμβεί ότι έγινε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου». Όσοι εκτίθενται στον αμίαντο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, ενώ η δυσκολία διαφυγής από την περιοχή καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.
Πηγή: documentonews.gr