Τις δραματικές συνέπειες του τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα

Τις δραματικές συνέπειες του τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα

Ο τυφώνας «Μίλτον» πλησιάζει την ακτή της Φλόριντα, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές καταστροφές και πιθανές απώλειες ζωών. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αναφέρει ότι η εκκένωση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, γεγονός που έχει μετατρέψει την Φλόριντα σε πόλη-φάντασμα.

Στη διάρκεια της νύχτας, ο τυφώνας αναμένεται να βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού, ταξινομημένος ως κατηγορίας «4», με ανέμους που φθάνουν τα 233 χλμ. ανά ώρα. Αργότερα, θα υποβιβαστεί στην κατηγορία «3» καθώς θα χτυπήσει τις ακτές της Τάμπα, και στη συνέχεια θα «σβήσει» στην Ντεϊτόνα Μπιτς, προτού υποβιβαστεί στην κατηγορία «1».

Ο δήμαρχος της Τάμπα έχει απευθύνει δραματική έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, καλώντας τους να αναλογιστούν τον κίνδυνο που διατρέχουν καθώς τα ύψη των κυμάτων αναμένεται να φτάσουν τα 15 πόδια. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις φραγματικές νησίδες, με προβλέψεις για πλημμύρες ύψους έως 5 μέτρων.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συστάσεις, προτείνοντας στους πολίτες που παραμένουν σε επικίνδυνες περιοχές να γράψουν το όνομά τους με μαρκαδόρο στο χέρι τους για να διευκολυνθεί η ταυτοποίησή τους σε περίπτωση ατυχήματος. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, πολλοί κάτοικοι δείχνουν απροθυμία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, οι οικονομικές συνέπειες εκτιμώνται σοβαρές, καθώς περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του τυφώνα. Αεροδρόμια, όπως το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο, έχουν διακόψει τις εμπορικές τους δραστηριότητες, ενώ τα μεγάλα θεματικά πάρκα της περιοχής κλείνουν για λόγους ασφαλείας.

Η FEMA έχει ήδη μεταφέρει προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή, προετοιμάζοντας την υποδομή για την επερχόμενη καταστροφή ενώ οι αρχές συνεχίζουν να προειδοποιούν τους πολίτες για την ανάγκη άμεσης και υπεύθυνης εκκένωσης.

Πηγή: documentonews.gr